Den 6/9 2016 blev det länge planerade besöket på Beckholmen äntligen av. Vår medlem Anders Wallberg förmedlade kontakten med Bertil ”Berra” Rosqvist, som visade oss runt på den ö som många klubbmedlemmar säkert hört talas om, men få besökt. I strålande septemberväder samlades vi, ca 15 MTK:are, på holmen, utrustades med hjälmar och reflexvästar och guidades runt av Berra. Han berättade bland annat om det enorma saneringsarbete som skett på ön. Verksamhet har bedrivits här sedan 1600-talet, och miljöhänsyn har inte alltid prioriterats, men nu har kolossala mängder sand och jord forslats bort och ersatts. Idag uppfyller man alla gällande krav, och har ett gott samarbete med myndigheterna.
Vi fick bl.a. besöka källaren i det gamla pumphuset, där två enorma pumpar huserar. De används för att tömma dockan på vatten efter att fartyget kommit på plats och portarna mot Saltsjön stängts.
Berra har inte bara sin dagliga verksamhet på Beckholmen, han har också sitt boende där, mycket exklusivt. Ingen idé att ställa sig i bostadskö dock, ty det enda sättet att få postadress Beckholmen har Berra redan utnyttjat, nämligen att gifta sig med Anna, som är rektor för den sjöskola som är lokaliserad till ön.
Text och foto: Björn Sandberg
Förväntansfulla besökare på bron till Beckholmen, med restaurant Oaxen frestande nära.
De som har sin dagliga verksamhet på Beckholmen kan inte klaga på utsikten på väg till jobbet…
Vår guide Berra går genom säkerhetsreglerna.
Även de mindre dockorna rymmer rätt rejäla båtar.
Anders Wallberg illustrerar något för vår guide, men vad?
Vägverkets bilfärja skymtar i Gustaf den V:s docka, den största av Beckholmens tre torrdockor, 180 meter lång. Det var hit regalskeppet Vasa flyttades 1961.
Djupt nere i pumphusets källare huserar två stora pumpar, drivna av långa, vertikala axlar från 100-åriga ASEA-motorer i markplanet. Dimensionerna antyds av det för tillfället bortkopplade utloppsröret på bildens högra del.
Skymningen säker sig över Beckholmen med sin giraffkran, vi tackar vår guide och återvänder till fastlandet, fyllda av nya intryck.